NS presenteert ontwerp nieuwe Intercity

In de zomer van 2016 heeft NS 79 nieuwe Intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. Sindsdien is er hard gewerkt aan het ontwerp van de trein, in nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers. Vandaag presenteert NS de mockup van de nieuwe Intercity, een schaalmodel op ware grootte die een goede indruk geeft hoe de trein er straks uit gaat zien en wat reizigers kunnen verwachten in de nieuwe Intercity.

NS investeert de komende jaren 2,5 miljard euro in nieuwe treinen, volgens eigen zeggen met het doel dat steeds meer mensen met de trein kunnen. De nieuwe Intercity’s hebben in totaal 25.000 zitplaatsen, maar volgens de NS betekent dat niet dat iedereen altijd een zitplaats heeft. Zeker in de spits zal het druk blijven, maar ook bij werkzaamheden of evenementen kan het soms heel druk zijn. Juist dan zegt de organisatie er alles aan te doen om de hinder voor onze reizigers te beperken, onder meer door goede alternatieven en reisinformatie te bieden.

Kenmerken van de nieuwe intercity’s:

– 79 treinstellen; NS koopt 49 treinstellen met 5 rijtuigen en 30 treinstellen met 8 rijtuigen.
– Zitplaatsen; de 79 treinen hebben samen zo’n 25.000 zitplaatsen, verdeeld over verschillende zones in 1e en 2e klas.
– ‘Dutch design’; door de samenwerking van Alstom met een Nederlandse kunstenaar zegt NS er voor te hebben gezorgd dat iedereen zich thuis voelt in deze nieuwe trein. 
– Gemak; de treinen hebben onder meer (rolstoeltoegankelijke) toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling op de balkons, led-verlichting met Intelligent Light Control, (USB-) stopcontacten (in eerste en tweede klasse), een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte.

Meer bij NS>