Icoon Afsluitdijk gelanceerd 

Icoon Afsluitdijk, het designinnovatieprogramma van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde is op 16 november officieel gelanceerd. De officiële aftrap vond plaats in aanwezigheid van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom. Met Icoon Afsluitdijk zegt ontwerper Daan Roosegaarde, in opdracht van de Nederlandse overheid, een bijdrage te willen leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk.
Het project bestaat uit drie onderdelen: Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature.
Lichtpoort is de nieuwe entree van de Afsluitdijk Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s waardoor de contouren van de gebouwen oplichten.
‘Windvogel’ bestaat uit slimme vliegers met speciaal ontworpen lichtgevende lijnen die potentieel tot 100 kW kunnen opwekken, genoeg voor 200 huishoudens. Het project is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels die zijn energieopwekkende vliegers naar de Afsluitdijk wilde brengen. Glowing Nature is exclusieve, interactieve presentatie van levende lichtgevende algen, die natuurlijk licht geven als ze worden aangeraakt. Glowing Nature is ondergebracht in een historische Kazemat bij Kornwerderzand.
Icoon Afsluitdijk voor iedereen na zonsondergang gratis te bezichtigen. Windvogel en Glowing Nature zijn tot 21 januari 2018 te zien, Lichtpoort is een permanente installatie.

Meer op de website van Rijkswaterstaat>