Instorting Ponte Morandi viaduct Genua
‘Marshall plan nodig voor 10.000 Italiaanse bruggen’

In het Italiaanse Genua is op 14 augustus de ponte Morandi over een lengte van 200 meter ingestort. Tientallen voertuigen stortten in de afgrond en verschillende huizen werden bedolven.
Het viaduct is meer dan een kilometer lang en 45 meter hoog en maakt deel uit van snelweg A10.

De ponte Morandi overspant het riviertje Polcevera, een aantal huizenblokken en een spoorwegcomplex. Het viaduct werd gebouwd tussen 1963 en 1967 en officieel geopend op 4 september 1967. De brug is vernoemd naar zijn de ontwerper Riccardo Morandi.
Ponte Morandi is een tuibrug met negentig meter hoge pilonen. Wat constructie betreft valt de brug op doordat er gebruik is gemaakt van een gering aantal tuien, bovendien uitgevoerd in voorgespannen beton in plaats van de meer gebruikelijke staalkabels.

De brug is sinds de jaren zeventig bijna continu onderworpen aan restauratiewerkzaamheden, wat naar verluidt het gevolg was van onjuiste aannames in het ontwerp, wat betreft het materiaalgedrag. In 2016 noemde Antonio Brencich, professor Structural Engineering aan de universiteit van Genua , de brug nog een ‘failure of engineering’, voornamelijk vanwege hoge onderhoudskosten.
Naar verluidt werd ook op de ochtend van 14 augustus onderhoud aan het kunstwerk gepleegd.
Bovendien was er op het moment van de ramp en daarvoor sprake van zware regenval en was om die reden code oranje afgekondigd.

Overigens legde de minister van Transport Toninelli de schuld van de ramp bij achterstallig onderhoud. Daags na de ramp werd een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Volgens het Consiglio Nazionale delle Ricerche CNR-Itc, de nationale onderzoeksraad van Italië, kan het probleem veel groter zijn. Volgens een verklaring zouden tienduizenden bruggen in Italië aan reparatie of vervanging toe zijn. Veel van die bruggen zijn, net als de Morandibrug, in de jaren 50 of 60 gebouwd. Deze hebben inmiddels hun houdbaarheidsdatum overschreden. Volgens de raad zijn er de afgelopen jaren ‘met een verontrustende regelmaat’ bruggen en viaducten ingestort.
CNR schat de kosten van een brug op ongeveer 2.000 euro/m². Uitgaande van een gemiddelde grootte van 800 vierkante meter en een aantal van 10.000 bruggen, zouden er tientallen miljarden euro’s nodig zijn op de infrastructuur op orde te brengen. In dat verband zegt de raad dat er een soort ‘Marshall-plan’ voor de Italiaanse wegeninfrastructuur nodig is.

Zie ook:

NRC: Nederlandse experts denken aan gebrekkig onderhoud>

The Guardian: Genoa bridge collapse: ‘Unusual’ span had seen frequent repair work>