‘Gele overweg vergroot veiligheidsgevoel’

Een proef in Baarn toonde aan dat een gele overweg het veiligheidsgevoel vergroot en weggebruikers de overweg met meer alertheid oversteekt. Deze proef wil ProRail de komende tijd ook op andere plekken in Nederland gaan uitproberen.
Het beleid ten aanzien van overwegen van de afgelopen jaren heeft geleid tot een reductie van het aantal incidenten en dodelijke slachtoffers. ProRail wil het aantal incidenten op overwegen en het aantal dodelijke slachtoffers dat hierbij valt, nóg verder naar beneden brengen.

Overwegen zijn ooit geïntroduceerd na het ontstaan van de spoorwegen. Treinen reden met lagere snelheid en hoorde je van ver aankomen. Dat is tegenwoordig wel anders. Een trein rijdt met hoge snelheid en heeft geen mogelijkheid om tijdig te stoppen of uit te wijken. ProRail beschouwt mede daarom ook elke overweg als een ‘gevaarlijk kruispunt’. Op de snelweg zijn gevaarlijke kruispunten allang uit den boze. Daar zijn alleen nog ongelijkvloerse kruisingen. Het spoor loopt daarin helaas nog ver achter.
ProRail zegt nu te streven naar het tot 0 reduceren van het aantal overwegen en wel te beginnen bij het reizigersnet. Hoe meer de verschillende treinen en andere weggebruikers van elkaar gescheiden worden, hoe veiliger en beter dit is voor de doorstroming van het treinverkeer en wegverkeer, aldus ProRail, die tegelijk onderkent dat het terugdringen van het aantal overwegen geen gemakkelijke opgave is. Dat is vooral een kwestie van lange adem. Nieuwe spoorlijnen worden al overwegvrij aangelegd. Nu is het zaak, ook op de rest van het net, een inhaalslag te maken. Jaarlijks pakt ProRail dertig overwegen aan een aantal dat de komende jaren nog wordt opgevoerd.
De eerste die ProRail wil aanpakken zijn de onbewaakte, waarvan het bedrijf verwacht dat die over drie jaar grotendeels zullen zijn verdwenen.
Verder verwacht het spoorbedrijf veel van slimme innovaties en ‘lik op stuk’-beleid als het gaat om verbeteren van de veiligheid. Zo zegt ProrRail afgelopen jaar met succes een aantal innovaties te hebben getest, waaronder overweghulp gericht op ouderen en slimme (flits)camera’s in de strijd met onder meer suïcidaal gedrag en spoorlopers.
Verder is geëxperimenteerd met gekleurde vakken en bewegwijzering bij overwegen, zoals de test in Baarn die aantoonde dat een gele overweg het veiligheidsgevoel vergrootte en weggebruikers de overweg met meer alertheid oversteekt. Deze proef wil ProRail de komende tijd op andere plekken gaan uitproberen.

ProRail>