Geslaagd spoorwerk Groningen-Leeuwarden: nieuwe brug, spoordek voor onderdoorgang en spoorverdubbeling

Het nieuwe spoorwerk Groningen-Leeuwarden is gereed. De werkzaamheden omvatten onder meer het inrijden van een spoordek, verhoogd aanleggen van sporen, kabels en leidingen, het opnieuw installeren van overwegen, de plaatsing van een grote wissel en het slopen van een oude en het plaatsen van een nieuwe spoorbrug. Sinds maandagmorgen 29 oktober is het spoor weer beschikbaar voor treinverkeer.
ProRail investeert op de lijn Groningen-Leeuwarden voor meer en langere treinen. Afgelopen periode reden er daarom bussen o.a. op de lijn Groningen-Buitenpost, waren diverse omleidingen voor wegverkeer aangegeven en werkten wij met aannemer BAM Infra aan de sporen en kunstwerken. Met name op drie locaties: in de stad Groningen, bij Hoogkerk en bij Zuidhorn.
Het project bestond uit drie deelprojecten: Groningen: Paterswoldseweg (vervanging van een drukke overweg door een grote onderdoorgang), Hoogkerk: hogesnelheidswissel (uitbreiding van één naar twee sporen, waarvoor een enorme wissel (lengte 140 meter) in het spoor moest worden gelegd) en het deelproject Zuidhorn: spoorbrug Fanerweg.

Meer bij ProRail>