Gasunie en VolkerWessels ontwikkelen nieuwe grondscanner

Gasunie en MapXact, onderdeel van VolkerWessels Telecom, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de verdere ontwikkeling van een grondradartechnologie die duidelijk en real-time de ligging van ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maakt. Het geheim achter deze grondscanner is de combinatie van speciaal ontwikkelde software, waaronder augmented reality. De nieuwe technologie helpt de veilige en ongestoorde ligging van kabels en leidingen te garanderen tegen minder kosten en met minder overlast voor de omgeving. Met behulp van deze technologie kan straks iedereen met een tablet of smart phone ‘door de grond heen kijken’. Daardoor kunnen volgens de betrokken partijen in de nabije toekomst duizenden graafschades eenvoudig voorkomen worden.
In Nederland ligt er in totaal ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. In veel gevallen zijn deze wel gedocumenteerd maar is de vastgelegde positie hiervan onnauwkeurig. Mede hierdoor ontstaan bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen. Gemiddeld gaat het elke drie minuten mis. Volgens het Kabelen Leidingen Overleg (KLO) lopen de directe kosten hiervan jaarlijks op tot zo’n 25 miljoen euro.
De beta-versie van de grondscanner is inmiddels uitgebreid getest. Binnen twee jaar zijn de scanners beschikbaar voor de professionele markt, waarna een versie voor de particuliere markt volgt.

Filmpje>