Eerste sluisdeur 3e kolk Beatrixsluis in deurkas gehesen

Foto Rijkswaterstaat
Op 23 augustus 2018 heeft Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat met succes de eerste sluisdeur van de 3e kolk van de Beatrixsluis in haar deurkas gehesen. Een drijvende kraan van 42 m hoog werd hierbij ingezet. De sluisdeur 28 m lang, 6,25 m dik, 14 m hoog en heeft een gewicht van 490.000 kg.
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

De 3e  kolk krijgt een lengte van minimaal 276 meter, een breedte van 25 meter en een sluisdiepte voor schepen met een diepgang tot 4 meter. De huidige kolken zijn een stuk kleiner: 225 meter lang en 18 meter breed. Ze kunnen schepen doorlaten met een diepgang tot 3,5 meter.
De 3e  kolk krijgt dubbele roldeuren. Dit heeft twee grote voordelen. Bij het onverhoopt falen van een sluisdeur – bijvoorbeeld na een aanvaring – blijft de sluis toch in bedrijf. Er is namelijk nog een tweede deur beschikbaar. Ook heeft het als voordeel dat bij gebruik van alleen de buitenste deuren de kolk 300 meter lang is en Lekkanaal/3e  kolk Beatrixsluis Ontwerp er ruimte ontstaat voor het schutten van twee schepen van ieder 135 meter lang. Dit wordt ook wel ‘schutten XL’ genoemd. Een ander bijzonder element in het ontwerp is dat de roldeuren in de sluiskas onderhouden kunnen worden. De roldeuren hoeven voor onderhoud niet naar een onderhoudsdok te worden vervoerd. Hiermee blijft bij onderhoud de hinder beperkt.

Meer bij RWS>