Eerste PlasticRoad-fietspad komt in Zwolle

De eerste pilot van PlasticRoad, de weg op basis van gerecycled plastic, komt in de gemeente Zwolle. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad elders in de provincie Overijssel. Het concept PlasticRoad werd in 2015 gelanceerd door marktleider in de wegenbouwonderneming KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). In 2016 sloot KWS een partnerschap met Wavin en Total voor de verdere ontwikkeling van de PlasticRoad.
De fietspaden worden ongeveer 30 meter lang.
Het PlasticRoad concept bestaat uit een prefab, modulaire en holle wegconstructie gemaakt van (gerecycled) kunststof. Door de prefab-productie, het lichte gewicht en de modulaire opbouw van de PlasticRoad is de aanleg en het onderhoud sneller, eenvoudiger en efficiƫnter uit te voeren ten opzichte van traditionele wegconstructies.

De PlasticRoad heeft een holle ruimte die gebruikt kan worden als (tijdelijke) waterberging en daarmee wateroverlast voorkomt bij extreme neerslag. Daarnaast kan de holle ruimte gebruikt worden voor de doorvoer van kabels en leidingen, waardoor graafschades voorkomen kunnen worden. En er zijn tal van andere toepassingen denkbaar, denk aan het eenvoudig installeren van sensoren of het elektrisch opladen van voertuigen.

De PlasticRoad is een volledig circulair product waarbij gerecycled kunststof wordt toegepast als grondstof. De PlasticRoad heeft een significant lagere CO2-footprint mede dankzij de langere levensduur en de daling van transportbewegingen ten opzichte van traditionele wegconstructies.

Meer bij www.plasticroad.eu>