Eerste geluidswerende zonnepanelen Solar Highways

Donderdag 13 september eerste geluidswerende zonnepanelen voor Solar Highways geplaatst. is
Medio oktober moeten alle glazen zonnepanelen (136 stuks, 6×2 m per stuk) gemonteerd en vormen ze een 400 m lang zonnegeluidsscherm aan de oostzijde van de snelweg A50 in Uden.
Van september tot medio oktober 2018 worden de overige geluidswerende zonnepanelen geplaatst. In november zal het kabelwerk en de elektrische installatie worden afgerond, gevolgd door het testen daarvan. De ingebruikname en de eerste levering van energie door Solar Highways is gepland in december 2018.
Vanaf december 2018 zal gedurende 18 maanden de energieopbrengst van het zonnegeluidscherm nauwkeurig worden gemeten door Solar Energy Application Centre (SEAC). Daarvoor worden enkele proefvakken ingericht met bijvoorbeeld verschillende schoonmaakregimes. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidsschermen.

Solar Highways is een vernieuwend en duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN, part of TNO en SEAC en de gemeente Uden. Een geluidsscherm waarin tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen, op deze schaal zijn geïntegreerd is niet eerder ontwikkeld en toegepast. Het is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie. Heijmans is de aannemer van dit project.

RWS>