Eerste energie-neutrale parkeergarage geopend

Bij station Driebergen-Zeist is op 13 november de eerste energie-neutrale parkeergarage van ons land geopend. De nieuwe ‘Park & Ride’-garage voor 600 auto’s nabij NS-station Driebergen-Zeist is onderdeel van de ingrijpende herstructurering van het station en de stationsomgeving. De gemeente wil met deze nieuwe parkeervoorziening het gebruik van het openbaar vervoer bevorderen. NS Stations is de opdrachtgever, Continental Car Parks is de ontwikkelaar. Groosman is verantwoordelijk voor het ontwerp, Aan de Stegge Twello is de aannemer.

De ontwerpers kregen de opdracht mee een gebouw te ontwerpen dat met natuurlijke materialen en een gelede opbouw goed aansluit bij de omgeving. Ook de ambities ten aanzien van gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid van de garage waren hoog.
In het ontwerp is veel hout in de vorm van lamellen gebruikt, naast grind dat in grote kolommen is gegoten. Bijzonder is ook dat het hier gaat om de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland. De parkeergarage wordt natuurlijk geventileerd, waardoor de benodigde installaties tot een minimum worden beperkt. Door de open gevel hoeven er geen mechanische installaties te worden ingezet om de luchtkwaliteit in de garage te waarborgen. Verder wordt door het hele gebouw LED-verlichting toegepast. De zonnepanelen op het dak zijn in staat om de installaties van de parkeergarage volledig te laten draaien.

De parkeergarage maakt deel uit van de herinrichting van het stationsgebied Driebergen Zeist. In plaats van het huidige station Driebergen-Zeist komt[2] er een compleet nieuw station en het gebied eromheen wordt ingrijpend verbeterd. De spooruitbreiding naar vier sporen is naar verwachting eind 2019 afgerond en in 2020 kan het station helemaal vernieuwd zijn.

 Zie ook www.stationdriebergenzeist.nl>