Een 3D-geprinte brug als alternatief voor traditionele brug

Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group is samen met Cybe Construction een pilot gestart om 3D-geprinte betonnen bruggen tot een serieus alternatief te maken voor traditionele bruggen. Onderdeel van de pilot was de workshop die woensdag 31 oktober gegeven werd op het hoofdkantoor van Cybe Construction in Oss. Dit gebeurde onder het toeziend oog van gemeenten, provincies en waterschappen.
Volgens Antea Group en Cybe maakt de 3D-printtechniek het mogelijk om bruggen binnen één dag te printen, waar op dit moment met een traditionele bouwwijze vier weken voor staan. Daarnaast zorgt 3D-printen voor optimaal materiaalgebruik en maakt het nieuwe architectonische vormen mogelijk.
Om aan te tonen dat een 3D-geprinte brug een volwaardig alternatief is voor de traditionele brug, hebben Antea Group en Cybe deze pilot gestart. Het doel van de pilot is om de 3D-printtechniek optimaal te benutten, een brug te ontwerpen die constructief veilig is én economisch kan concurreren met een traditionele brug. In eerste instantie gaat het om het ontwerpen en printen van een zeven meter lange betonnen voetgangersbrug. Omdat er nog geen richtlijnen en normen zijn voor geprint beton, zal het ontwerp geverifieerd moeten worden door middel van ‘Design by testing’. De voetgangersbrug is inmiddels geprint en wordt getest en onderzocht in Oss.

Meer bij Antea Groep>