Deklaag van 100 procent gerecycled asfalt

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard past voor het eerst 100 procent gerecycled asfalt toe voor een deklaag van een weg als proef op een deel van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan de IJssel. Het gebruikte materiaal is ‘oud’ asfalt dat is gefreesd van een bestaand wegdek en waaraan een volledig biologisch verjongingsmiddel is toegevoegd, afkomstig van  dennenolie. Hierdoor wordt het ‘oude’ asfalt weer soepel en kan worden hergebruikt. Een traject van ruim 700 meter is inmiddels geasfalteerd met dit vernieuwende asfaltmengsel.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Volker Wessels-onderneming KWS Infra Rotterdam. Anderhalf jaar geleden asfalteerde het bedrijf de deklaag van een fietspad in Rotterdam met 100 procent gerecycled asfalt, maar nu wordt het dus voor het eerst toegepast in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer.

De proef met 100 procent gerecycled asfalt is onderdeel van het levensduur verlengend onderhoud van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel. De slechte delen van de weg worden aangepakt en voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag. De werkzaamheden zijn 1 september afgerond.

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard>