Berijdbare zonnepanelen nu ook op rijksweg getest

Rijkswaterstaat zoekt naar manieren om rijkswegen te benutten voor het opwekken van zonne-energie. In samenwerking met BAM Infra worden nu de mogelijkheden daartoe onderzocht. Het gaat om zonnepanelen met behuizing van de Franse leverancier Wattway die zo dun zijn, dat het geheel op het wegdek kan worden geplakt. Op de provinciale weg N401 bij Kockengen ligt sinds mei van dit jaar al een strook berijdbare zonnepanelen. Deze wordt twee jaar lang getest. Nu begint er een tweede proef, ditmaal op een rijksweg: op een vluchtstrook van de snelweg A2.
De rijbanen van N-wegen zijn geschikt voor zonnepanelen, maar bij snelwegen ligt dat volgens Rijkswaterstaat anders. Met hoge snelheden eroverheen rijden produceert nog veel geluid, vergeleken met zoab. Daarnaast is de afvoer van regenwater op meerbaanswegen ongunstig voor de panelen. Het potentieel te gebruiken wegoppervlak Nederland beslaat 20 miljoen m2 en als dat compleet zou worden uitgerust met met zonnepanelen, zouden daarmee jaarlijks 400.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.
Wattway is onderdeel van de Weg van de toekomst die Rijkswaterstaat samen met partners tijdens de Innovation Expo op 4 oktober 2018 laat zien.

BAM>