1 miljard voor verbetering spoor Noord-Nederland

ProRail werkt komende jaren aan de uitvoering van het grote Spoorplan Noord-Nederland. De investeringen in het spoor ter waarde van 1 miljard euro moeten straks snellere reistijden, betere verbindingen en comfortabele stations opleveren. Zo wordt het Noorden beter bereikbaar.
Het spoor in Noord-Nederland gaan worden flink verbeteren. Eemshaven is het nieuwe noordelijkste station van Nederland (in 2018 in gebruik). Door aanleg van extra stroomkabels rijden er straks meer treinen op Leeuwarden-Meppel Bij Assen worden de sporen verbeterd en kunnen er meer treinen rijden. Vlakbij Zwolle komt een dive-under, zodat sporen elkaar ongelijkvloers kruisen. De spoorboog bij Hoogeveen wordt aangepast zodat treinen sneller kunnen passeren.

Het Spoorplan Noord-Nederland omvat een twintigtal projecten, verdeeld over en in samenwerking met de noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Door slimme aanpassingen die zorgvuldig op elkaar in één plan zijn samengebracht profiteert volgens ProRail de hele regio.
De grootste ingrepen vinden plaats bij hoofdstation Groningen. Het is nu een eindstation en wordt omgebouwd naar een doorgangsstation. Het opstelterrein ligt nu tegen de stad aan en zal worden verplaatst naar ‘De Vork’ bij Haren. Daarmee komt gebied in het centrum van de stad vrij voor nieuwe ontwikkelingen.Tussen Groningen en Leeuwarden gaan meer en langere treinen rijden. ProRail breidt daarvoor de sporen uit, met op enkele stukken spoorverdubbeling. Stations langs deze lijn krijgen langere perrons.
Ook grote ingrepen zijn de verlegging van de spoorboog (bocht) bij Hoogeveen en de aanpassing van de sporen bij Assen (reeds afgerond!) . Treinen kunnen daardoor sneller Groningen bereiken en er gaan meer treinen rijden. Sinds september rijden er al zes treinen per uur tussen Groningen en Assen.

Bij Zwolle staan ook grote werkzaamheden in de planning. Om meer en sneller treinen richting en van het Noorden tegelijk te kunnen afhandelen bouwt ProRail een dive-under (ongelijkvloerse kruising). In 2018 gaat dit project in uitvoering. ProRail past de sporen en het opstelterrein bij Campus Windesheim aan zodat er extra treinen kunnen staan.

Het Spoorplan Noord-Nederland heeft ook betrekking op de lijn Zwolle-Emmen. Een nieuw wachtspoor bij Coevorden is al opgeleverd. Goederentreinen staan daardoor niet langer bij het station zelf, zodat het station en de omgeving nu kan worden aangepast en verbeterd. Ook zijn er plannen om bij Emmen-Zuid het spoor te verdubbelen, zodat er meer treinen kunnen rijden in de spits.

Prorail>