CIVIELE TECHNIEK  NUMMER 3 2025

Digitalisering/AI Bouwen met data en AI –  de wegenbouwer van de toekomst

Data, AI en wegenbouwers, misschien niet een voor de hand liggende combinatie. Bij wegenbouwers wordt toch vooral gedacht aan vakmannen die bij nacht en ontij beton storten, asfalt draaien en stenen de grond in slaan. De diversiteit van opgaven waar Nederland, als bouw- en infrasector en dus als infra-aanbieder voor staat vraagt echter (ook) om nieuwe, andere vakmannen. Vakmannen die helpen om de juiste afwegingen en keuzes te maken in die opgaven.

Automatisering in geotechniek: samen het paalontwerp optimaliseren

De bouwsector staat voor de voortdurende uitdaging om processen efficiënter en slimmer in te richten, niet in de laatste plaats voor het terugdringen van materiaalgebruik en de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat. Digitalisering speelt hierin een steeds grotere rol, vooral binnen geotechnisch ontwerp. Door het automatiseren van berekeningen en analyses kan niet alleen tijd worden bespaard, maar kan ook de betrouwbaarheid en duurzaamheid van constructies worden vergroot.

Bestuursakkoord versnelt digitale ketensamenwerking in de civiele techniek

Een brede vertegenwoordiging van de civieltechnische sector tekende op 16 oktober 2024 tijdens de digiGO D-Day het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027. Zo bekrachtigden zij dat zij dit akkoord steunen en dat zij bij willen dragen aan de uitvoering van de 21 beleidsmaatregelen die hieruit voortvloeien. Waarom is dit akkoord cruciaal voor de civieltechnische sector? Welke specifieke digitaliseringsoplossingen gaat dit akkoord de sector opleveren?

AI in het beheer en onderhoud van infrastructuur

Het inwinnen van gegevens over de staat van de infrastructuur kan dankzij kunstmatige intelligentie (AI) aanzienlijk efficiënter worden uitgevoerd. Met een combinatie van bewezen tools en zelfontwikkelde AI-toepassingen is het volgens Iv mogelijk om niet alleen sneller en kostenefficiënter te inspecteren, maar vooral ook om schades accurater te detecteren en te diagnosticeren en beheerders van gerichtere adviezen te voorzien.

Digitalisering van luchthaven Schiphol met AI

 Samen met Movares werkt Schiphol Group aan grootschalige digitalisering, waarbij innovaties met AI een belangrijke rol spelen. Met ‘BIM for Portfolio’ wordt 350.000 m2 aan assets gescand en gemodelleerd in 3D, zodat projecten een snelle start kunnen maken met de juiste assetinformatie.

Data driven engineering onmisbaar voor toekomst Nederlandse infrastructuur

 Infrastructurele projecten worden geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen. Met name de schaarste van vakmensen, de stikstofdiscussie en het belang van circulariteit dwingen meer dan ooit tot het vinden van efficiënte en duurzame oplossingen. Data driven engineering kan daaraan een zeer waardevolle bijdrage leveren. De praktijk voor bruggen toont aan dat het werkt, in Nederland en in Zweden.

Historie: De vergeten watersnood van 1825

Iedere Nederlander kent de Watersnoodramp van 1953. Maar dat Friesland, en Overijssel en Noordwest-Gelderland in 1825 werden getroffen door een ramp van vergelijkbare omvang, is behoorlijk uit het nationale geheugen verdwenen. De ‘vergeten’ ramp vond plaats op 3, 4 en 5 februari 1825 en was een combinatie van een noordwesterstorm en springtij die ervoor zorgde dat de Zuiderzeedijken in Noord-Nederland het begaven.