CIVIELE TECHNIEK  NUMMER 7 2024

(Geotechniek en Ondergronds Bouwen) Verschijnt 19-09-2024

Dreamcutter Technology: het Cube-systeem

In de komende decennia zal de wereldbevolking sterk toenemen. Deze groei legt een enorme druk op stedelijke ruimte, infrastructuur en diensten. Om steden leefbaar te houden, is ondergronds ruimtegebruik essentieel. Denys ontwikkelde samen met Bauer Maschinen het Cube-systeem, een innovatieve slibwandmachine die ondergronds bouwen mogelijk maakt zonder grote bovengrondse verstoring.

Fundament voor een nieuwe koers 

Sinds 1 januari 2017 wordt het draagvermogen van funderingspalen voor toepassing in Nederland berekend met een lagere αp dan daarvoor. αp Mis de zogenaamde paalklassefactor voor de paalpunt. De verwachting was dat deze afwaardering van deze factor, die in veel gevallen leidt tot een lager paaldraagvermogen (en dus langere palen), zou leiden tot een grote toename van het aantal proefbelastingen. Maar dit is nu nog niet het geval.

Maatregelencatalogus voor verduurzaming kabels-en-leidingenbranche

Rondom aanleg en beheer van kabels en leidingen is er nog veel winst te behalen in energiereductie, materiaalgebruik (circulariteit) en aandacht voor de omgeving (zoals biodiversiteit en klimaatadaptatie). Voor wie die winst wil bereiken, is er nu een uitgebreid digitaal naslagwerk vol praktische maatregelen. En wie juist al een mooi praktijkvoorbeeld heeft, wordt van harte uitgenodigd om dat via dit groeiboek te delen met de sector.

Aanleg WarmtelinQ in Zuid-Holland Kennis van ondergrond cruciaal voor aanleggen restwarmteleiding

In de provincie Zuid-Holland is het project WarmtelinQ in uitvoering, een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven duurzaam te verwarmen. Fugro is als Geo-data specialist al sinds de planvorming in 2017 bij dit project betrokken en heeft onder andere het funderingsonderzoek uitgevoerd.

Glasschuim als lichtgewicht ophoogmateriaal en in de wegfundering in slappe grond

De gemeente Borssele is van plan een nieuwe weg aan te leggen rondom het dorp Hoedekenskerke. De nieuwe weg wordt aangelegd op een aardebaan op weinig draagkrachtige ondergrond. De gemeente zocht in samenwerking met aannemer Traas en Ovaa naar een economische en toch duurzame oplossing, waarbij de ecologische footprint wordt verkleind met behulp van innovatieve oplossingen. Er is een oplossing gevonden in het gebruik van glasschuim als lichtgewicht ophoogmateriaal en lichtgewicht funderingslaag, maar met een sterkte en stijfheid die groter is dan traditionele funderingslagen.

Digitalisering in  de funderingsbranche

We staan aan de start van de volgende digitale revolutie. De vraag is op welke manier, maar zeker is dat kunstmatige intelligentie de komende jaren ook haar intrede zal doen in de bouw en infra. Tegelijkertijd zien we dat digitalisering in de bouw achterblijft ten opzichte van andere branches. Denk aan verregaande ontwikkelingen in retail, logistiek en energie. Zoomen we binnen de bouw en infra vervolgens wat verder in dan is de funderingsbranche een van de achterblijvers. De laatste jaren wordt door een aantal bedrijven gewerkt aan een digitale inhaalslag.