CIVIELE TECHNIEK  NUMMER 5/6 2024

(Duurzaam Bouwen & Klimaatadaptatie) Verschijnt 11-07-2024

Rekenen met de milieu-impact van funderingspalen

Waar ontwerpers doorgaans voor kosten, bouwtijd en risico’s al een goed gevoel hebben ontwikkeld, is dat voor duurzaamheid nog niet het geval. Voor paalfunderingen is het mogelijk om in een vroeg stadium te kunnen ontwerpen op duurzaamheid door middel van eenvoudige formules.

Afkoppeling van regenwater in de openbare ruimte

Het afkoppelen van regenwater is tegenwoordig niet meer weg te denken als integraal onderdeel in de ontwikkeling van de openbare ruimte. Deze afkoppelmaatregelen zijn noodzakelijk om te anticiperen op de veranderende klimaatomstandigheden, zoals toegenomen neerslagintensiteit en frequentere droogteperioden en om de veerkracht van onze infrastructuur en natuurlijke omgeving te versterken.

Groene Entree Dijksgracht

Na een planfase van meer dan tien jaar is de realisatie van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Amsterdam Centraal inmiddels in volle gang. ProRail en Movares werken hier hard aan de capaciteitsuitbreiding. Een bijzonder projectonderdeel is het gebied rond de Dijksgracht. De ligging van de sporen wordt hier gewijzigd, het rangeerterrein vervalt en de vrijkomende ruimte wordt landschappelijk ingericht.

Ondergrondse warmte-opslag slaat een gat in de warmtetransitie

De aardwarmtebron op de campus in Delft voorziet de campusgebouwen binnenkort van warmte. De bron levert in de winter alleen te weinig warmte op, en in de zomer juist veel te veel. Met ondergrondse seizoensopslag kan in de winter de warmte worden aangevuld met het overschot uit de zomer. De TU Delft werkt aan een plan om de integratie van zo’n ondergrondse seizoen buffer op grote schaal aan te pakken.

Kabels en leidingen; Toekomstbestendige nutsvoorzieningen en een beheersbare ondergrond

Het begon in het voorjaar van 2018 met een verkennende bijeenkomst, inmiddels volgen de succesvolle onderzoeksprojecten elkaar snel op. De ´Kennisarena kabels en leidingen´ is toe aan de volgende stap: een meerjarige programmering tot 2030. Wat is er de komende jaren nodig om alles ook in de toekomst te laten passen en werken in de stedelijke ondergrond?

Robuust Watersysteem Zeisterbos en Landgoederen

Provincie Utrecht, gemeente Zeist en Utrechts Landschap sloegen de handen ineen om het om het Zeisterbos en aangrenzende landgoederen beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Project Robuust Watersysteem Zeisterbos en Landgoederen werd in gang gezet en is inmiddels succesvol afgerond.