CIVIELE TECHNIEK  NUMMER 8 2020

(Thema Tunnels & Bruggen) Verschijnt 26 november 2020

De Marieholmtunnel in Göteborg

Göteborg is jarenlang een belangrijk knelpunt geweest binnen het Europese transportsysteem. Om dat knelpunt weg te nemen is door Trafikverket, de Zweedse Rijkswaterstaat, een extra spoorbrug over de rivier Göta Älv aangelegd, alsmede een extra verkeerstunnel, de Marieholmtunnel.

Maastunnel gerenoveerd; De Oude Dame is weer van de Rotterdammers

Nu ook de voetgangers- en fietstunnel gereed zijn vond op donderdag 15 oktober 2020 de overdracht plaats van de totaal gerenoveerde Maastunnel. Zo komt een einde aan een intensief samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam en bouwcombinatie CAM (Combinatie Aanpak Maastunnel, bestaande uit Mobilis, Croonwolter&dros en Nico de Bont).

Op weg naar een energieneutrale tunnel

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft in juni 2016 aan de Tweede Kamer laten weten dat het haar ambitie is om de netwerken die Rijkswaterstaat beheert voor 2030 energieneutraal te maken. Bij de Eerste Heinenoordtunnel is nu onderzocht wat de effecten zijn van het toepassen van transparante PV-panelen in daglichtroosters.

Beekdalbruggen verbinden de ‘groenste weg van Brabant’

Om de leefbaarheid en de bereikbaarheid voor de bewoners in de grensregio te verbeteren, legt de provincie Noord-Brabant de Nieuwe Verbinding N69 aan. Om het karakteristieke gebied zo min mogelijk te verstoren, moet de weg onderdeel worden van het landschap. De weg rijgt als een ‘groene rits’  alle functies voor gebruiker, omgeving en natuur aan elkaar, terwijl tegelijkertijd de dorpskernen worden ontlast. Twee beekdalbruggen maken onderdeel uit van dit project.

Schuttebusbrug Zwolle wint Nationale Staalprijs 2020

De Schuttebusbrug in Zwolle heeft de tweejaarlijkse Nationale Staalprijs gewonnen in de categorie Infrastructuur. Het gaat om het architectonisch ontwerp en de bouw van de busbrug. Vorig jaar won de brug al de Thüringer Staatspreis en kreeg hij een eervolle vermelding bij de Betonprijs.

Langste prefab voorgespannen liggers voor brug in Wanssum

Op 11 en 12 juni 2020 zijn de langste prefab voorgespannen liggers ter wereld geplaatst voor de nieuwe Lienebrug over de haven in het Limburgse Wanssum. De brug was de laatste stap van de nieuwe rondweg, die als onderdeel van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is gerealiseerd.

Parametisch ontworpen fietsbrug Tegenbosch in Eindhoven

Over de A2 bij Eindhoven is eind augustus een slanke boogbrug naar ontwerp van ipv Delft geplaatst. De netwerkboog is dankzij parametrisch ontwerpen volledig geoptimaliseerd. Sinds eind oktober kunnen de eerste fietsers en voetgangers er gebruik van maken.

CE-gemarkeerde fietsbrug met uniek zelfbedieningssysteem

De Wilhelmina van Pruisenbrug in Hekendorp (gemeente Oudewater) is een fietsbrug van 2,5 meter breed met een beweegbaar deel van 7,5 meter lang over de Hollandse IJssel. De oude houten brug was einde levensduur en is vervangen door een stalen ophaalbrug met één val. De brug is klein in zijn soort, maar wel een voorbeeldproject, omdat hij op alle fronten voldoet aan de Machinerichtlijn.

Stapsgewijs onderzoek aan brug Akersloot

Van de brug in Akersloot is niets bekend van de opbouw en (constructieve) staat. Hoe ga je daarmee om? Is instandhouden een realistische optie of moet eerder worden gedacht aan versterken of vervangen? In opdracht van de organisatie BUCH  (gemeente Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) heeft Iv-Infra stapsgewijs (en daarmee kostenefficiënt) onderzoek uitgevoerd aan deze brug.

Twee bijzondere kunstwerken in nieuwe rondweg Voorthuizen

Wie via de nieuwe rondweg (N303) om Voorthuizen reist, passeert voetgangersbrug ‘Schaapsdrift’ en viaduct ‘Overhorst’. Twee ingetogen kunstwerken die zich door het architectonisch ontwerp naadloos voegen in het Veluwezoom-landschap. Dit vroeg wel om bijzonder constructieve oplossingen.

Digital Engineering Community; Gezamenlijke applicaties verbeteren het ontwerpproces

Heijmans, Ballast Nedam en BAM richtten de Digital Engineering Community op en ontwikkelen nu samen applicaties voor elementaire, parametrische berekeningen. De eerste app is klaar en vijf nieuwe belangstellende bedrijven hebben zich gemeld. Met de extra slagkracht gaan drie volgende parallelle ontwikkelingen van start.

Duurzaamheid: EPD voor warmgewalste damwanden uit 100 procent staalschroot 

Aan de hand van Life Cycle Analyses (LCA) en Environmental Product Declarations (EPD) wordt de uitstoot van een product gedurende zijn levensduur bepaald. Voor warmgewalste damwanden van ArcelorMittal geproduceerd uit 100 procent staalschroot is vanaf nu ook een EPD voor de Nederlandse markt beschikbaar.