Circulair spoor in West-Brabant en Zeeland

ProRail heeft vier locaties voor ogen waar het bedrijf circulaire spoorvernieuwing wil gaan toepassen. Dit zijn sporen op industriegebieden in Terneuzen, Sloe en Moerdijk. Ook wordt een deel van het emplacement in Roosendaal circulair vernieuwd. ProRail gaat een zogenaamde bovenbouwvernieuwing van het spoor uitvoeren. Daaronder vallen grond, ballast, dwarsliggers, spoorstaven en wissels. De werkzaamheden zelf staan gepland voor 2022. In de tussentijd wil ProRail de werkzaamheden en de nieuwe circulaire cyclus voor spoorvernieuwing opzetten.
Het idee is om zo min mogelijk nieuw materiaal te produceren en bestaand materiaal slim te hergebruiken. Daardoor gaat bestaand materiaal niet verloren en krijgt het een nieuwe bestemming op het spoor. Begin februari heeft ProRail daarvoor samenwerking gezocht met aannemer VolkerRail.
ProRail zegt dat haar missie is geslaagd als in 2022 op vier locaties een nieuw spoor is aangebracht met zo veel mogelijk circulair materiaal. Een spoor dat zeker weer vijftien jaar vooruit kan.
Verder zegt het bedrijf ervaring te willen opdoen met de do’s en don’ts op het gebied van circulair bouwen. Doel is om vanuit deze ervaringen een werkmethode te ontwikkelen, die vervolgens in andere spoorvernieuwingsprojecten toepasbaar is.

ProRail>