Bvl legt mantelbuizen voor windmolenpark Gemini

26 mei 2014 – Bouwcombinatie BvL (gevormd door BAM Nelis De Ruiter bv en Gebr. van Leeuwen Boringen B.V) heeft opdracht verworven van Van Oord’s business unit Offshore Wind Projects voor ontwerp en aanleg van twee HDPE-mantelbuizen met een diameter van 500 mm in de oostelijke Waddenzee. De mantelbuizen zijn elk 850 meter lang en zijn bestemd voor de exportkabels van het windmolenpark Gemini. Om reeds bestaande kabels van derden te kunnen kruisen, worden de mantelbuizen via horizontaal gestuurd boren onder deze kabels aangebracht. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van circa € 12,8 miljoen.
Zowel het intrede-, als uittredepunt van de mantelbuizen bevindt zich in de Waddenzee. BAM Nelis De Ruiter verzorgt een werkplatform (jack-up), ontvangstkuipen, tijdelijke ondersteuningsconstructies en alle logistiek tussen Waddenzee en Eemshaven. Gebr. van Leeuwen boort twee keer 850 meter en levert, last en installeert de mantelbuizen.
Het Gemini windpark is het grootste Nederlandse offshore windproject en bestaat uit ontwerp, inkoop en aanleg van 150 windturbinegeneratoren, twee hoogspanningsstations en circa 200 kilometer exportkabels, op ongeveer 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Vanaf 2017 levert het project duurzame energie voor ruim 785.000 huishoudens.
Bouwcombinatie BvL draagt het project naar verwachting in mei 2015 over aan de opdrachtgever.

Bron: BAM>

BAM en Gebr. van Leeuwen leggen mantelbuizen aan voor grootste windmolenpark Noordzee