Busbaan Dichterswijk Utrecht opgeleverd met materialenpaspoort

Illustratie: Van Hattum en Blankevoort

Op 10 mei is het opleverdossier van het project HOV Dichterswijk geaccepteerd en daarmee is het project officieel opgeleverd. Het project is onderdeel van het netwerk de ‘HOV Zuidradiaal’ en loopt van Station Vleuten naar Utrecht CS. De HOV-baan Dichterswijk was het laatste te realiseren deel en vormt met 1256 bussen per etmaal dé belangrijkste invalsroute van- en naar treinstation Utrecht-Centraal, busstation West en het stationsgebied.

Binnen twee jaar ontwierpen en realiseerden VolkerWessels-ondernemingen KWS Infra Amsterdam-Utrecht en Van Hattum en Blankevoort een betrouwbare en comfortabele openbaar vervoer verbinding met een vrije HOV-busbaan (Hoogwaardig Openbaar Vervoer).
Binnen het kader van het project is de Nelson Mandelabrug verbreed en is de technische installatie hiervan vervangen. Er zijn extra fietsverbindingen aangelegd waaronder een fietsonderdoorgang, zodat fietsers veilig kunnen kruisen met de bussen en overig gemotoriseerd verkeer én er zijn monumentale kademuren en bruggen vervangen.
Opvallend aan het project was het materiaalgebruik. Zo is onder ander gebruik gemaakt van cementloze betonbanden (met geopolymeren als cementvervanger), is de vrijkomende grond getransporteerd door vrachtauto’s die rijden op biodiesel en is het grind in nieuw aan te brengen beton vervangen door 30 procent gerecycled betongranulaat.
Alle gebruikte materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort. Dit materialenpaspoort geeft naast stimulans van (her)gebruik van grondstoffen en het verminderen van afval en verspilling, inzicht in de wijze waarop materialen zijn verwerkt, demontabel zijn, wat de marktwaarde, de toekomstige restwaarde en de mate van circulariteit is. Met deze informatie kunnen de gebruikte materialen bij het einde van de levensduur van een object gemakkelijker hoogwaardig worden hergebruikt.
In de afgelopen periode werden al diverse onderdelen binnen het project opgeleverd. Zo is de busbaan op de Dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstweg incl. Nelson Mandelabrug al vanaf afgelopen oktober in gebruik. De Kanaalweg en de fietsonderdoorgang onder de Nelson Mandelabrug is sinds 1 december 2020 geopend. De officiële opening van de monumentale kademuren en de shared space nabij het Jongerius Complex was het sluitstuk van het project. Vanwege de coronamaatregelen zijn de geplande feestelijkheden omtrent de oplevering opgeschort.

<Bijschrift>Illustratie: Van Hattum en Blankevoort

Meer bij VHB Infra>