Brug snelweg Seattle – Vancouver stort in

24 juni 2013 – In de Amerikaanse staat Washington is de Skagit River Bridge van de Interstate 5 snelweg , ingestort. Dat gebeurde tussen de steden Seattle en Vancouver.  Interstate 5 (I-5) is een hoofdweg  aan de oostkant ven de VS en loopt min of meer parallel aan de Stille Oceaan van Mexico tot Canada. Bij het ongeluk, 120 kilometer ten zuiden van Vancouver, zijn volgens de autoriteiten geen doden gevallen. Drie mensen zijn door reddingswerkers uit het water gehaald. I-5 brug ingestort

Het ongeluk heeft de discussie over de veiligheid van Amerikaanse bruggen in de VS een nieuwe impuls gegeven. Dat is niet nieuw. In 2007 gebeurde hetzelfde met de achtbaans Mississippi River Bridge (uit 1964) in Minneapolis. Er vielen destijds dertien doden en 145 gewonden. Na dat ongeluk  laaide de discussie over de veiligheid van oude Amerikaanse bruggen ook al stevig op. Het was aanleiding voor uitgebreid onderzoek en veel goede voornemens. Tot veel zichtbare resultaten heeft dat echter niet geleid.

Eerder dit jaar publiceerde American Society of Civil Engineers (ASCE) een rapport dat de noodklok luidde over de Amerikaanse infrastructuur. De ASCE  gaf de infra in de VS een D+ status, en  waarschuwde  dat het land nog altijd een serieus onderhoudsprobleem heeft met infrastructurele werken, waaronder duizenden bruggen.
Amerikaanse media melden intussen dat volgens de National Bridge Inventory – een federale database waarin gegevens over de conditie van belangrijke bruggen is opgenomen – de Skagit brug een veiligheidsscore zou halen van  57.4 op een schaal van 100. Dat is lager dan het gemiddelde van de bruggen in Washington: namelijk 80. Volgens Associated Press zouden er alleen al in de staat Washington nog 759 bruggen zijn die nog onder dat gemiddelde scoren.

Meer op de site van de Vancouver Sun>

Lees ook: Obama wil miljarden voor infra>