Brug van gerecycled plastic

Vijf Brabantse partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid gaan samen werken aan een nieuwe toepassingen voor gerecycled plastic. Door middel van de uitdaging van een 3D-geprinte brug willen zij kennis en ervaring opdoen met het hergebruik van plastic voor hoogwaardige producten. De provincie Noord-Brabant, gemeente ’s-Hertogenbosch, Avans Hogeschool, Sparkling Plastic en SPARK Makers Zone tekenden hiervoor de overeenkomst.

Jaarlijks wordt in Noord-Brabant circa 280 kton kunststofmateriaal afgedankt. Slechts 13 procent van dit materiaal wordt gerecycled, de rest wordt verbrand. Door nieuwe hoogwaardige toepassingen te vinden voor gerecycled plastic willen de betrokken partijen dit percentage een stuk hoger krijgen. Gerecycled plastic zou dan een meer waardevolle grondstof worden, waardoor er een stimulans ontstaat om meer afgedankte kunststoffen te recyclen.

De 3D-geprinte brug van gerecycled plastic kan een oplossing bieden voor het afvalprobleem door het opnieuw gebruiken van laagwaardig plastic. De betrokken partijen starten met inbreng van hun eigen expertises in het onderzoek om te ontdekken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van technologie en materiaal. Dit onderzoek vindt plaats in het zogenaamde Innovatie Kwartier in de Bossche Spoorzone. Over ongeveer twee jaar hopen de betrokken partijen samen de brug te openen.

Meer bij de provincie Noord-Brabant>