Betonprijs 2024
Tijdens het Beton Event op donderdag 21 november in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zijn de winnaars van de Betonprijs 2024 bekend gemaakt. Er waren zes categorieën: Bestaande bouw, Civiele bouw, Duurzame bouw, Grensverleggende bouw, Utiliteitsbouw en Woningbouw. Dit jaar ontving de organisatie van de Betonprijs maar liefst 63 inzendingen, waarvan in september door de jury al drie genomineerde projecten per categorie zijn gekozen. Uiteindelijk werd per categorie één winnaar geselecteerd. Daarnaast kreeg één project met een eervolle vermelding en ontving één project de publieksprijs. De prijzen werden als volgt verdeeld.
- Bestaande bouw: Herta Mohr – Ingediend door De Zwarte Hond
- Civiele bouw: Fietsbrug Groote Wielenplas – Ingediend door BAM Infra Nederland
- Duurzame bouw: Geopolymeerbetonbrug Slaghaam – Ingediend door Gemeente Rotterdam
- Grensverleggende bouw: Vervanging Viaduct Hoog Burel – Ingediend door Dura Vermeer
- Eervolle vermelding: Busremise Breda – Ingediend door Holland Scherm BV.
- Utiliteitsbouw: Netherlands American Cemetery Visitor Center – Ingediend door KAAN Architecten
Woningbouw: Jonas’ – Ingediend door ABT bv
Meer over de Betonprijs 2024 is hier te vinden>
Drie projecten hadden direct betrekking op Civiele Techniek: Fietsbrug Groote Wielenplas, De Geopolymeerbetonbrug Slaghaam en het project Vervanging viaduct Hoog Burel.
De Betonprijs in de categorie ‘Civiele Techniek’ ging naar BAM Infra Nederland met de inzending Fietsbrug Groote Wielenplas, bij Moerdijk. De brug verbindt het zuidelijke deel van de wijk De Groote Wielen met het centrum aan de noordkant en is gebouwd met cementarm beton. Dit ‘duurzamere betonconcept’, ontwikkeld door BAM Infra Nederland, bevat minder cement en hergebruikt grind uit oud asfalt. Hierdoor is de CO2-uitstoot met 25 procent verlaagd, wat neerkomt op ruim 35.000 kg CO2. De brug heeft een slank ontwerp met minimale steunpunten, waardoor er minder materiaal nodig is. Tijdens de bouw zijn gerecyclede materialen verwerkt in de fietspaden, en is het betonmengsel verrijkt met gerecycled grind.
Meer over het project in hier te downloaden>
De Geopolymeerbetonbrug Slaghaam – Gemeente Rotterdam – won in de categorie ‘Duurzame bouw’. De gemeente Rotterdam heeft van 2019-2023 deelgenomen aan het Interreg project – Urbcon. Dit project had als doel om CO2 te verminderen en bij betonproductie het gebruik van grondstoffen te beperken. Uitgangspunt daarbij was het gebruik van alkali geactiveerde materialen (geopolymeren) en bijproducten uit industriële processen.
De resulterende brug is marktconform ingekocht en bevat geen cement bovenop 50 procent secundaire aggregaten.
Voor Rotterdam is het project de basis geworden waarmee verder verduurzaming van constructieve betonbouw zal worden vormgegeven. Een vervolgbrug waarin de geleerde lessen worden toegepast om tot een meer generieke uitvraag te komen volgt in 2025.
(Zie ook Civiele Techniek 2023 nummer 8)
Meer over het project is hier te downloaden>
Het project Vervanging viaduct Hoog Burel won de Betonprijs 2024 in de categorie ‘grensverleggende bouw’ gewonnen. Het project was een inzending van Dura Vermeer.
Betonnen liggers van viaducten zijn hoogwaardig geproduceerd, hebben een levensduur van honderden jaren, zijn goed te demonteren, aan te passen en breed herbruikbaar. Als oude viaducten worden gesloopt in verband met vervanging of renovatie, worden liggers echter vaak tot betonpuin vermalen. Combinatie ‘Liggers 2.0’ (Royal HaskoningDHV, Vlasman, Dura Vermeer en Haitsma Beton) laat zien dat hoogwaardig hergebruik van betonnen prefabliggers uit te slopen viaducten eenvoudig, veilig en rendabel is.
Het project Viaduct Hoog Burel over de A1 is voor de civiele Bouw vooral bijzonder omdat er vanuit de doelstelling van de opdrachtgever Rijkswaterstaat samen met de opdrachtnemers hergebruikte liggers in een CC3 kunstwerk toegepast zijn waarbij is aangetoond dat ondanks de lastige constructieve omstandigheden liggers van 40 jaar oud prima nog 100 jaar meekunnen.
Meer over het project is hier te downloaden>