Binnenhoofd nieuwe zeesluis IJmuiden voorzien van bovenrolwagen

Transport bovenrol Foto: BAM INfra

Met een geslaagde operatie op 4 november 2020 is de deurkas in het binnenhoofd van de nieuwe zeesluis IJmuiden voorzien van een bovenrolwagen. Deze bovenrolwagen vormt de aandrijving van de sluisdeur om deze te openen en te sluiten. In maart 2020 was al een dergelijke aandrijfinstallatie in de deurkas van het buitenhoofd geplaatst.
Het hijswerk om de bovenrolwagen op zijn plaats te brengen nam acht uur in beslag. Omdat de installatie 200 ton weegt, waren gunstige weeromstandigheden, waaronder weinig wind een vereiste.
Met een speciaal transport is de bovenrolwagen hangend in een drijvende bok aangevoerd vanaf de Amerikahaven in het westelijk havengebied. Na het positioneren van de drijvende bok tegen de deurkas van het binnenhoofd is de aandrijving (bovenrolwagen) in de deurkas geplaatst. Na het inhangen zijn vervolgens de rijdekken geplaatst, waar straks het verkeer overheen rijdt.
De aandrijving is uitgerust met zes hydromotoren. De bovenrolwagen komt bovenaan de achterzijde van de sluisdeur en verplaatst zich over een geleiderail met een zogeheten pennenbaan. Grote tandwielen – bonkelaars – grijpen in die baan en zorgen zo dat de deur heen en weer beweegt. De bovenrolwagen heeft een afmeting van 14 x 7 x 5,5 m (l x b x h).

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen, wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ (een samenwerking van BAM, VolkerWessels en DIF) bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt de sluis begin 2022 in gebruik genomen.

Transport bovenrol Foto: BAM INfra

Rijkswaterstaat>