Bijzondere voorspanning fietstunnel N11

28 augustus 2013 – De nieuwe fietstunnel onder de aansluiting N11/Goudse Schouw krijgt een bijzondere toepassing van voorspanning in de schuine dekplaten. De fietstunnel maakt deel uit van de reconstructie van de N11 tussen de A12 en Alphen aan den Rijn ter verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming. De uitvoering ligt in handen van BAM, in opdracht van Rijkswaterstaat uit.
De gelijkvloerse aansluiting Goudse Schouw bij Alphen aan den Rijn wordt omgebouwd tot een ongelijkvloerse kruising zonder verkeerslichten. Hiervoor wordt de bestaande tunnel voor lokaal verkeer omgebouwd tot ruime verkeerstunnel met een verdiepte betonnen bak onder het bestaande viaduct. Hierdoor ontstaat een doorrijhoogte van 4,60 meter en een breedte van 2 x 3,25 meter rijstroken. Voor de fietsers komt een nieuwe tunnel. Tevens wordt de bestaande kruising Goudse Schouw omgebouwd tot rotonde.
De prefab betondelen voor de fietstunnel worden vanuit Duitsland aangevoerd en ter plekke gemonteerd. Dit gebeurt in twee fasen, verspreid over twee weken. Door deze fasering blijft verkeer in beide richtingen mogelijk gedurende de hele bouwperiode. Het verkeer wordt vanaf beide zijden over één rijstrook geleid, op de vrije zijde van de N11.
Na ontgraven en heien worden de onderbakdelen op betonnen kespen geplaatst en tegen elkaar gespannen. Ook de ruitvormige dekplaten, die in lijn lopen met de rijksweg, worden met voorspankabels tegen elkaar aan getrokken. Het toepassen van voorspanning onder een schuine hoek is volgens de aannemer uniek in Nederland.
De reconstructie N11 tussen de A12 en Alphen aan den Rijn wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van BAM Wegen West en BAM Civiel Noordwest. BAM Infraconsult is verantwoordelijk voor het ontwerp. De tunnels voor auto- en fietsverkeer zijn in oktober gereed. Vervolgens vindt de verbetering van de N11 plaats met asfaltering en bermverbetering.
Juli 2014 wordt het project opgeleverd.

Bron: BAM>