Bijna alle stations voorzien van ledverlichting

Sinds de start van het Programma Verlichting in 2015 is op ongeveer 350 van de 400 stations tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dat meldt RroRail op haar website. De succesvolle afronding van het programma draagt volgens ProRail daarmee bij aan het halen van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.  
Het gebruik van slimme, dimbare ledverlichting bespaart 50 procent energie op verlichting op stations. Waar tl-verlichting om de twee jaar wordt vervangen, gaat led tien jaar mee. Naast energiekosten wordt er dus ook flink bespaard op onderhoudskosten. Op de open perrons wordt de verlichting gedimd als er geen mensen zijn. Daarmee wordt er op lichtmasten nog eens de helft bespaard. 
ProRail heeft nauw samengewerkt met verschillende partijen om het station voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met Oogvereniging Nederland, Koninklijke Visio en een panel van slechtzienden heeft ProRail gewerkt om de zichtbaarheid voor slechtzienden te vergroten. Voor slechtzienden bleek het verschil tussen licht en donker soms verblindend te werken. Egale verlichting is de oplossing. 
De komende jaren staan er op ongeveer 40 grote stations verbouwingen op de planning. Daarom wordt daar pas later ledverlichting geïnstalleerd. Het heeft geen zin om vandaag led te plaatsen, als het morgen weer moet worden veranderd. 
 
Foto: ProRail 
 
Meer bij ProRail>