BAM: Xbloc-licentieovereenkomst havenuitbreiding Calais

 

22 februari 2016 – BAM Infraconsult heeft, onder haar handelsnaam Delta Marine Consultants,  een licentieovereenkomst getekend met bouwonderneming Bouygues voor de toepassing van Xblocs voor de grootschalige havenuitbreiding van Calais in Frankrijk.
Calais

Calais is, na succesvolle kustversterkingsprojecten in Duinkerken en Reunion, het derde Xbloc-project dat BAM in samenwerking met Bouygues uitvoert. Voor de havenuitbreiding worden Xblocs van 4, 6, 10, 12 en 14 m3 toegepast. De grotere formaten zijn de grootste Xblocs die tot nu toe zijn ingezet. De grootte is gebaseerd op de extreme omstandigheden waarmee de golfbreker van de haven van Calais te maken krijgt. Het grootste Xbloc is 3,5 meter hoog en weegt circa 33 ton.

Arcadis heeft de golfbreker voor de haven van Calais ontworpen. De Xbloc golfbreker is in een fysisch schaalmodel getest door het Deense laboratorium DHI.
De productie van de circa 110.000m3 Xblocs start deze maand. De planning is de plaatsing van de Xblocs in 2018 af te ronden.

Xbloc

Het Xbloc is een betonnen golfbrekerelement, dat door BAM is ontwikkeld en gepatenteerd. Sinds 2004 past BAM het Xbloc met succes wereldwijd toe in haven- en kustbeschermingsprojecten. Xblocs kennen volgens de producent een hoge hydraulische stabiliteit en bieden aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van andere golfbrekerelementen. Om bescherming te bieden is aanzienlijk minder beton noodzakelijk en bovendien kunnen de elementen sneller worden geplaatst. Hierdoor zijn Xblocs efficiënter en duurzamer dan traditionele golfbrekers.

Bron: BAM>