BAM wint Global Innovation Challenge in Singapore met XblocPlus

Delta Marine Consultants (DMC), onderdeel van BAM Infra Nederland, was een van de vier winnaars van PUB’s (Singapore’s National Water Agency) Global Innovation Challenge.
En wel in de categorie voor innovatieve oplossingen voor kustbescherming. Het prijswinnende idee van DMC is het verder ontwikkelen van XblocPlus om Singapore op een duurzame manier te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Samen met PUB onderzoekt DMC de haalbaarheid van het modulaire kustbeschermingssysteem.

XblocPlus heeft een flexibel en schaalbaar ontwerp. Het is toe te passen in de stedelijke omgeving en in de natuur van Singapore. Het biedt bescherming tegen klimaatverandering en kan worden aangepast om de ontwikkeling van het leven in om rondom de zee te bevorderen.
Het modulaire systeem, dat voor het eerst werd ontwikkeld in 2002, is met succes toegepast in meer dan veertig projecten in dertig landen wereldwijd, waaronder in de regio Azië-Pacific. In Nederland heeft combinatie Levvel (bouwcombinatie BAM, Van Oord en Rebel) XblocPlus toegepast bij de renovatie van de Afsluitdijk.
Als onderdeel van de zeven maanden durende proef die in juni begint, start DMC met een beoordeling van de kustlijn van Singapore om potentiële locaties te identificeren waar zij XblocPlus toe kan passen. Vervolgens past DMC het ontwerp van de betonnen units aan op de omstandigheden van de kust van Singapore. DMC onderzoekt ook manieren om het materiaalgebruik te minimaliseren en de integratie van het systeem met de lokale omstandigheden op de locatie te verbeteren. Zo kan XblocPlus functioneren als onderdeel van een hybride kustbeschermingsmaatregel die is geïntegreerd met natuurelementen zoals mangroven of aan de voorkant van een boulevard aan het water als onderdeel van een multifunctionele kustontwikkeling.
De laatste fase van de proef bestaat uit fysieke modeltests van het voorgestelde ontwerp voor prestatievalidatie en stabiliteitsbeoordeling in gesimuleerde golfomstandigheden. DMC voert deze tests uit in de eigen golfgootfaciliteit in Gouda.

Meer bij BAM>