BAM neemt ’s werelds eerste elektrische wals in gebruik

BAM heeft naar eigen zeggen ’s werelds eerste elektrische 10-12 ton wals gebouwd en in gebruik genomen. Een ouder model, dat aan revisie toe was, is de afgelopen anderhalf jaar omgebouwd tot een uitstootvrije wals, die onlangs voor het eerst werd ingezet op een project voor gemeente Almere. Andere projecten volgen volgens BAM snel. Door de elektrische aandrijving stoot de wals geen CO2 en stikstof uit. Daarnaast is de wals een stuk stiller dan de huidige walsen.
Ten opzichte van de oorspronkelijke dieselmotor in deze carrosserie scheelt het zeven liter brandstof per uur: 73 liter per dag, wat volgens BAM een besparing oplevert van 236 kilogram CO2 per dag. Op jaarbasis met 180 draaidagen is dat ruim 42.000 kilogram. Op volgeladen accu’s is de wals acht uur inzetbaar. Na drie tot vijf uur laden zijn de accu’s weer helemaal vol, waardoor de wals dagelijks inzetbaar is.
Waar er voor lichter materieel al wel elektrische alternatieven op de markt zijn, is dat voor zwaarder materieel niet het geval. BAM zegt deze stap te hebben gemaakt, om een ‘boost’ te geven aan duurzaamheidsambities, zowel van BAM zelfs als aan die van haar klanten.

BAM>