BAM levert Xblocs voor kade Nieuw-Zeeland

21 januari 2016 – BAM Infraconsult heeft, onder haar handelsnaam Delta Marine Consultants,  een overeenkomst getekend met Downer Heb voor de levering van circa 4.500 Xblocs voor de bouw van een golfbreker op de Chatham Islands.
De Chatham Islands vormen een kleine eilandengroep bij Nieuw-Zeeland. De circa 600 bewoners zijn voor de aanvoer van goederen aangewezen op een verouderde kade, die nu in opdracht van Nieuw-Zeeland wordt vernieuwd. Onderdeel van de vernieuwing is de bouw van een 185 meter lange golfbreker, die de kade moet beschermen. Op de golfbreker worden Xblocs van 0,75 m3 geplaatst. De bouw van de nieuwe kade neemt circa twee jaar in beslag.

Het Xbloc is een betonnen golfbrekerelement, dat door BAM is ontwikkeld en gepatenteerd. Sinds 2004 past BAM het Xbloc met succes wereldwijd toe in kustbeschermingsprojecten. Xblocs hebben volgens de leverancier een hoge hydraulische stabiliteit en bieden aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van andere golfbrekerelementen. Om afdoende bescherming te bieden is aanzienlijk minder beton noodzakelijk en bovendien kunnen de elementen sneller worden geplaatst. Hierdoor zijn Xblocs volgens BAM efficiënter en duurzamer dan traditionele golfbrekers.

Bron: BAM>