BAM bouwt Zwitserse spoortunnel

27 januari 2015 –  Wayss & Freytag Ingenieurbau, de Duitse tunnelonderneming van Koninklijke BAM Groep nv, heeft in combinatie met de Zwitserse bouwonderneming Marti opdracht verworven voor de aanleg van de 2,6 kilometer lange Eppenbergtunnel in Zwitserland. Het aandeel van Wayss & Freytag Ingenieurbau bedraagt ruim € 35 miljoen. De tweebaans spoortunnel vormt een belangrijk onderdeel van de spoorverbinding Olten-Aarau, die momenteel door de Zwitserse overheid en de Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB wordt verbreed naar vier sporen. Dit traject bevindt zich halverwege Basel en Zürich.
De Eppenbergtunnel wordt aangelegd met behulp van een mix-schild tunnelboormachine, die geschikt is voor toepassing in wisselende bodemomstandigheden. De tunnelboormachine heeft een buitendiameter van circa 12,80 meter.
Het project omvat tevens de bouw van drie vlucht- en reddingstunnels, schachten met technische ruimtes en vijf nissen voor technische installaties. De bouwcombinatie zal de tunnel naar verwachting in augustus 2019 opleveren.

Bron: BAM>

Eppenbergtunnel