Ballast Nedam tekent contract voor offshore windpark Baltic 2

27 maart 2013 – Ballast Nedam heeft een contract getekend met ARGE BALTIC 2 Foundations, een joint venture tussen HOCHTIEF Solutions AG, GeoSea N.V. en HOCHTIEF Offshore Crewing GmbH voor het installeren van funderingen van het offshore windpark EnBW Baltic 2.Ballast Nedam zal 39 monopiles en transition pieces (buispalen en overgangstukken) installeren inclusief de logistiek tussen het offshore wind park en de aanvoerhavens Rostock en Lubmin in Duitsland.

Het offshore windpark Baltic 2 is het tweede offshore windpark in de Baltische Zee van het Duitse Energiebedrijf EnBW en ligt ca. 32 kilometer noordelijk van het eiland Rügen in het westelijke deel van de Baltische zee. Het totale geïnstalleerde vermogen van EnBW Baltic 2 is 288 MW, opgebouwd uit 80 wind turbines van 3,6 MW elk.
Ballast Nedam gebruikt zijn Heavy Lift Vessel (HLV) Svanen voor de installatie van de funderingen. De installatie is gebaseerd op het aanvoeren van de monopiles naar het hefschip Svanen, dat de monopiles drijvend installeert. Deze werkmethode is de afgelopen jaren geoptimaliseerd met als resultaat een zeer efficiënte installatietijd. Tot dusver heeft Ballast Nedam met de Svanen bijna 400 funderingen voor offshore wind parken geïnstalleerd. Voor het Baltic 2 offshore wind park zal de Svanen relatief zware monopiles installeren. De installatiewerkzaamheden zullen plaatsvinden gedurende de tweede helft van 2013.

Bron: Ballast Nedam