ARCADIS:  drijvend waterfilter werkt

7 maart 2013 – Omdat in ons land stikstof en fosfaat in het water regelmatig problemen oplevert, bedacht ARCADIS een methode die niet alleen leidt tot aanzienlijke afnemende stikstof en fosfaat, maar ook nieuwe producten oplevert.
Het systeem bestaat uit een klein middeneiland met daaronder een pomp. Deze pompt grachtwater op en stuurt het door een verdeelstuk, waarin het water wordt belucht. Vervolgens stroomt het over een vlak met een speciale coating, die organische verbindingen afbreekt. Vervolgens komt het water terecht op het omliggende deel van het eiland. Hierop groeit gras, dat met zijn wortels in het water hangt, en hiermee efficiënt nutriënten kan opnemen.
Drijvend filter

Vorig jaar startte het bedrijf met een pilot in de Kasteelgracht in Wijchen. De gracht kampte met waterproblemen die leidden tot een lage biodiversiteit en een vervelende geur tijdens warme zomerdagen. ARCADIS bedacht daartoe een drijvend platform, Solar Sparge Disk 2.0, (latere projectnaam Oxatur) ontworpen in de vorm van het kasteel. De test heeft inmiddels aangetoond het water te kunnen zuiveren en het zorgt voor een hogere concentratie zuurstof in het water. De stikstofconcentratie in de Kasteelgracht is gedurende de meetperiode afgenomen van 2,6 tot 1,4 mg/l. De fosfaatconcentratie van 0,2 tot <0,05 mg/l. ARCADIS zegt er bovendien in geslaagd te zijn om ook reststoffen te hergebruiken. Het loof van het toegepaste Vetiver-gras is gedroogd en samengeperst tot een meubelpaneel. Uit de wortels is olie vervaardigd. De olie is volgens ARCADIS wellicht te gebruiken in de (parfum)industrie. 

Bron: ARCADIS>