AquaBattery voor duurzame energieopslag

(Foto: Deltares)

21 november 2024 – Wereldwijd is het energieverbruik van gebouwen een grote bijdrager aan de CO₂-uitstoot. Om de impact op het klimaat te verminderen, start Deltares een pilot met AquaBattery op de campus in Delft. Deze innovatie op basis van keukenzout en water, maakt het mogelijk om hernieuwbare energie langdurig en milieuvriendelijk op te slaan. Vanaf november 2024 test Deltares deze duurzame batterij, met als doel de campus Paris Proof te maken in 2040.
De AquaBattery is volgens de betrokken partijen een veilige en duurzame manier om energie op te slaan, zonder gevaarlijke stoffen of schadelijke impact op het milieu. Deze zogenoemde flow battery slaat elektriciteit op door het splitsen van zout water in een zure- en een basische oplossing, die in afzonderlijke tanks worden opgeslagen. Door deze twee oplossingen te combineren kan opnieuw elektriciteit worden gegenereerd.
AquaBattery is tien jaar geleden opgericht in Delft door vijf ingenieurs die droomden van batterijen zonder vervuilende en schaarse grondstoffen. Door hun expertise in watertechnologie en energie te combineren, ontwierpen ze een flowbatterij die werkt op water en tafelzout. Nu werken er zestien mensen in Alphen aan den Rijn aan de opschaling ervan.

De pilot op de Deltares-campus geeft AquaBattery de kans haar technologie onder verschillende omstandigheden te testen en door te ontwikkelen. Deltares beschikt over 5725 zonnepanelen, waarmee ze een groot deel van de benodigde eigen energie opwekt. Met de AquaBattery kan Deltares overtollige zonne-energie opslaan en deze in de nacht of op andere momenten wanneer dit nodig is inzetten.

Meer bij Deltares>