Amsterdam betaalt mee voor Zuidasdok

11 juni 2015 – De gemeenteraad van Amsterdam heeft met 43 van de 45 zetels ingestemd met het kredietbesluit voor het Zuidasdok. Dat betekent dat de projectorganisatie nu verder kan met de aanbesteding en planning van het project. In 2017 start de bouw, met oog voor de economisch belangrijke omgeving en de mensen die op de Zuidas wonen en komen wonen. In 2028 moet het werk klaar zijn.

Het project is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam. Het omvat het aanpakken van de infrastructuur van knooppunt Amstel tot knooppunt de Nieuwe Meer. Zo wordt de A10 Zuid verbreed en, in het hart van de Zuidas, over een kilometer ondergronds gebracht. Ook zal station Amsterdam Zuid worden omgebouwd tot een compact OV-knooppunt met voldoende capaciteit. Op het dak van de A10 komt groene ruimte, zodat wonen en werken in Zuidas aantrekkelijker wordt.

De totale projectsom bedraagt € 1,6 miljard waarvan Amsterdam 209 miljoen voor zijn rekening neemt. Naast Amsterdam investeren Rijk, via Rijkswaterstaat en ProRail, Provincie Noord Holland, Stadsregio Amsterdam en NS Stations in Zuidasdok. Ook is er voor de planstudie een bedrag beschikbaar gesteld door het infrastructuurprogramma van de EU.

Bron: Amsterdam>