Allereerste 3D-geprinte walmuurput geplaatst bij Jacob Catskade

6 juni 2023 – Dura Vermeer heeft in samenwerking met Neolithic, Waternet en de gemeente Amsterdam de allereerste 3D-geprinte walmuurput van Neolithic geplaatst. Deze walmuurput is de eerste van een reeks van zeven die geïnstalleerd zullen worden in het Jacob Catskade-project en het is tegelijk de eerste walmuurput die door Neolithic geleverd is.
Het Jacob Catskade-project maakt deel uit van het kadevervangingsprogramma SOK Kademakers. De samenwerking tussen Dura Vermeer en Neolithic is in het begin van 2022 gestart. Het doel van deze samenwerking is om gezamenlijk ervaring op te doen met 3D-printen, zowel op het gebied van parametrisch ontwerpen als op het gebied van vernieuwde productieprocessen. De aandacht hierbij is vooral gericht op ongewapende GWW-elementen, zoals de walmuurputten.

3D-printen van betonnen constructies heeft volgens de betrokken partijen verschillende voordelen.  Zoals een korte levertijd: het hele proces, van ontwerp tot productie, kan binnen één dag worden afgerond. Dit zorgt voor een aanzienlijk verkorte doorlooptijd.
Een ander voordeel is efficiënt materiaalgebruik: met 3D-printen wordt alleen materiaal gebruikt op de plaatsen waar het daadwerkelijk nodig is. Dit minimaliseert verspilling en resulteert in een efficiënter gebruik van grondstoffen. Bovendien biedt 3D-printen een ongekende ontwerpvrijheid, waardoor vrijwel elke vorm en maat betonconstructie mogelijk is. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
Verder gaat het om een flexibel en schaalbaar proces en is er minderde behoefte aan personeel. Met geautomatiseerde 3D-printtechnologie is er minder personeel nodig voor de productie van betonnen constructies. Dat leidt tot kostenbesparingen en een efficiënter gebruik van menselijke arbeid.

Foto: Dura Vermeer

Meer bij Dura Vermeer>