Alexiatunnel wint Hilversumse Architectuurprijs

24 april 2023 – De vakjury van de Hilversumse Architectuurprijs koos op 20 april unaniem voor de Alexiatunnel in Hilversum. Door de aanleg van de Alexiatunnel is volgens de jury Hilversum beter bereikbaar, is er sprake van een flinke gebiedsverbetering en geeft de tunnel ruimte aan zowel de fiets als de auto.
De Alexiatunnel is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi en maakt deel uit van de HOV-busverbinding tussen Huizen en Hilversum. De tunnel is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. Het bestaat uit een boven elkaar gelegen buis voor snelverkeer (auto’s) en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers). Tijdens het ontwerpen en bouwen van deze onderdoorgang is er veel aandacht geweest voor detaillering, materiaalgebruik en sociale veiligheid.
De tunnel is ontworpen door A&E architecten en POSAD/MAXWAN. De bouw lag in handen van BAM Infra. Het is de achtste keer dat de Hilversumse Architectuurprijs is uitgereikt.
De jury bleek vooral te spreken over de eenvoud en het kwaliteitsniveau van het ontwerp, de detaillering, de materiaalkeuze en de afwerking van het project. De jury benoemt de transformatie met het begrip ‘stadschirurgie’: een ingreep waarbij na een zorgvuldige analyse van een bestaande situatie met minimale maar intelligente middelen een zorgvuldige ingreep is uitgevoerd met als resultaat een functionele en ruimtelijke verbetering ten opzichte van de oude situatie.,

(Foto: Marc Draak/BAM)

BAM Infra>