Albert Cuypgarage Amsterdam wint Award of Excellence

ZJA Zwarts & Jansma Architecten heeft een Award of Excellence voor Architectural Achievement ontvangen met het ontwerp voor de ondergrondse Albert Cuypgarage in Amsterdam. De award wordt uitgereikt door de International Parking & Mobility Institute (IPMI) als onderdeel van de Awards of Excellence Competition. De prijsuitreiking vindt vandaag plaats tijdens de IPMI Conference & Expo in Anaheim, Californië. De Albert Cuypgarage is gebouwd om de leefbaarheid in de Amsterdamse wijk De Pijp te vergroten en de schaarse openbare ruimte beter te benutten. Het is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht.

De parkeergarage is bijna onzichtbaar op straatniveau, omdat deze volledig verborgen is onder een bestaande gracht en zo opgaat in het stedelijke landschap. Vrijwel alle parkeerplaatsen op straat in de directe omgeving van de parkeergarage zijn verwijderd en verplaatst naar de parkeergarage. De voormalige parkeerplekken op straat zijn opnieuw ontworpen om meer openbare ruimte te creëren voor nieuwe speeltuinen, planten en pleinen.

De gemeente Amsterdam wil de kwaliteit van het leven en de bereikbaarheid van de stad verbeteren door meer ruimte te creëren voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen. Om dit te bereiken heeft de stad verschillende maatregelen genomen om de aanwezigheid van auto’s in de stad te verminderen en om autovrije buurten te creëren. Een van deze maatregelen is de bouw van de Albert Cuypgarage voor 600 auto’s verdeeld over twee niveaus onder de Boerenwetering gracht. Aannemer Max Bögl Nederland B.V. is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de parkeergarage.
De Albert Cuypgarage is een ondergrondse parkeergarage in Amsterdam-Zuid, De Pijp. Het ontwerp is van ZJA Zwarts & Jansma Architecten. De garage is 260 meter lang, 25 meter breed met een ingang en uitgang aan de Ruysdaelkade. Het project wordt als vernieuwend gezien, omdat er voor de eerste keer een gebouw wordt neergezet onder een bestaande gracht. De opening vond plaats op 15 mei 2018.

ZJA>