Afzinken eerste caisson in Chioggia

10 juni 2014 – Zaterdag 7 juni is Strukton Immersion Project begonnen met het transport en afzinkoperatie van het eerste caisson, als onderdeel van de stormvloedkering bij Venetië. Zondag 8 juni rond 02.00 uur was er de touch down van het caisson, waarna het positioneren van het caisson begon. Aangezien de plaatsing toleranties erg krap zijn (slechts 10 mm) nam dit de nodige tijd in beslag. Maar in de ochtend lag het caisson op haar plek. In totaal zal Strukton Immersion Projects acht betonnen caissons afzinken, als onderdeel van de stormvloedkering bij Venetië. De elementen, 60 meter lang en 40 meter breed, worden ingevaren ter hoogte van Chioggia, bij de lagune van Venetië. Daar worden ze ter plekke afgezonken.
De acht caissons zijn gebouwd in 2012 en 2013 in een bouwdok. Na de bouw is het bouwdok onderwater gezet waar de caissons nu liggen te wachten voor het opdrijven, transporteren en afzinken. Met behulp van sleepboten zal elk betonnen gevaarte van 21.000.000 kilo naar de ingang van de lagune worden gevaren. Het laatste caisson zal eind augustus geplaatst worden.

caisson met de lieren aan de sleepboten

Al tien jaar wordt aan dit grootste ingenieursproject van Italië gewerkt. Het betreft een stormvloedkering om de Lagune van Venetië af te kunnen sluiten van de Adriatische Zee.
De stormvloedkering wordt aangelegd bij de drie ingangen van de lagune: bij de plaatsen Lido, Malamocco en Chioggia. De stormvloedkering bestaat uit een systeem van caissons waarin beweegbare vloeddeuren worden geplaatst. Het systeem wordt alleen gesloten bij extreem hoog water, vergelijkbaar met de Maeslantkering in Nederland.
De verwachting is dat de stormvloedkering in 2017 officieel in gebruik wordt genomen.

Bron: Strukton>

Meer over het project>