Afronding renovatie Tacitusbrug

Op 7 juli heeft de Managing Contractor, een joint venture van Royal HaskoningDHV en Arup, de geheel gerenoveerde Tacitusbrug weer overgedragen aan Rijkswaterstaat. De renovatie van deze brug bij Ewijk is daarmee officieel afgerond.
De ruim een kilometer lange tuibrug in de A50 bij Ewijk is volgens de betrokken partijen een belangrijk project vanwege de strategische plek in het Nederlandse wegennet. Door de renovatie zijn de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeterd. Daarnaast is de levensduur van de brug met minstens dertig jaar verlengd.

De renovatie van de veertig jaar oude tuibrug over de Waal was noodzakelijk omdat de toenemende verkeersbelasting leidde tot vermoeiing van het stalen dek en tot een zwaardere belasting van de draagconstructie. De vier tuien, die de grootste trekkracht ter wereld hebben, werden succesvol achtereenvolgens vervangen. Dit is bijzonder, omdat een dergelijke operatie zonder extra ondersteuning van de brug nog niet eerder was uitgevoerd. In de voorbereiding voerde de joint venture van Royal HaskoningDHV en Arup een uitvoerige stap-voor-stap computersimulatie uit, zodat de tuienvervanging veilig kon worden uitgevoerd. Daarnaast werden alle opleggingen vervangen met onder andere de grootste trek-druk opleggingen ter wereld, de brug werd 1,2 m gevijzeld, en aan de binnen- en buitenzijde opnieuw geconserveerd. In de laatste fase werd het Hoge Sterkte Beton op het wegdek van ruim een kilometer aangebracht, als oplossing voor de vermoeiing van het stalen dek.

De werkzaamheden aan de Tacitusbrug maken deel uit van een programma waarin acht stalen bruggen in opdracht van Rijkswaterstaat worden gerenoveerd in plaats van vervangen, om de levensduur van elke brug met 30 jaar te verlengen. De joint venture van Royal HaskoningDHV en Arup heeft de verantwoordelijkheid om deze bruggen te inspecteren, te analyseren en ontwerpen te maken voor renovatie. Onderdeel van de werkzaamheden zijn ook het contracteren van een opdrachtnemer en de begeleiding tijdens de uitvoering.
In het renovatieprogramma vallen de Muiderbrug, Boogbrug bij Beek, Scharbergbrug, de Kreekrakbrug, de Galecopperbrug en Tacitusbrug (deze zijn reeds opgeleverd), de Suurhoffbrug en de Van Brienenoordbrug.

RoyalHaskoningDHV>