Aeolus voltooit installatie turbines bij Borssele III & IV

Offshore installatieschip Aeolus van Van Oord heeft de installatie van alle 77 door MHI Vestas geleverde turbines (V164-9,5 MW) voor windpark Borssele III & IV met succes afgerond.
Als Balance of Plant-aannemer voor Borssele III & IV was Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties en de verbindingskabels. De Aeolus werd ingezet voor het transport en de installatie van de windturbines. Afgelopen april heeft Van Oord de laatste van de 77 monopiles geïnstalleerd. Kabellegger Nexus en trencher Dig-It hebben meer dan 170 kilometer aan verbindingskabels geïnstalleerd en ingegraven.

Het windpark Borssele III & IV ligt 22 kilometer uit de kust van Zeeland en wordt ontwikkeld door het consortium Blauwwind, bestaande uit Partners Group, Shell, Eneco, Diamond Generating Europe en Van Oord. De eerste turbines leveren sinds begin augustus stroom. De laatste turbines worden nu in gebruik gesteld en getest in de aanloop naar het moment dat het windpark zijn volle capaciteit (731,5 MW) kan gaan leveren. Na voltooiing van het project, zal het windpark met een totaal geïnstalleerd vermogen van 731,5 MW, duurzame energie leveren. Dit is goed voor 2,3 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Van Oord>