Aanleg offshore windpark Hollandse Kust gegund

Installatieschip Aeolus, Van Oord

Consortium CrossWind, een joint venture van Shell in Nederland en Eneco, heeft de opdracht gewonnen voor de aanleg van het subsidievrije windpark op zee Hollandse Kust (noord). Het windpark zal bijdragen om de doelstellingen van het Nederlandse Klimaatakkoord en de Europese Green Deal te behalen. Beide bedrijven hebben het finale investeringsbesluit al genomen voor dit project.
In het verlengde van die aanbesteding heeft Van Oord heeft de opdracht gewonnen voor de Balance of Plant-werkzaamheden. Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en installatie van de windturbines. Van Oord zet daarbij zijn offshore installatieschepen Aeolus, MPI Adventure en MPI Resolution en kabellegger Nexus in.
Wind op zee is essentieel voor de energietransitie in Nederland. De Routekaart windenergie op zee 2030 van de Nederlandse regering voorziet in de realisatie van meer dan 11 gigawatt (GW) aan offshore windparken, die in 2030 op land moeten zijn aangesloten. Van Oord heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van diverse offshore windparken, zoals Gemini en Borssele III & IV en kavel V. Hollandse Kust (noord) krijgt een capaciteit van 759 MW en levert jaarlijks minimaal 3,3 TWh. Dat is genoeg duurzame energie om meer dan een miljoen huishoudens in Nederland van groene stroom te voorzien.
CrossWind verwacht dat het windpark in 2023 operationeel is.

Meer bij CrossWind>

Van Oord>