A7: Prinses Margriettunnel medio februari gedeeltelijk open voor verkeer

De Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure kan medio februari weer gedeeltelijk open voor het wegverkeer. Deze beslissing is genomen nadat deskundigen van Rijkswaterstaat, aannemers onder leiding van VolkerWessels en specialisten van Deltares uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar de haalbaarheid hiervan.
Rijkswaterstaat heeft daartoe een andere manier van stabiliseren uitgedacht. Zo geldt er na de gedeeltelijke openstelling een maximumsnelheid van 50 km/h en is er slechts een rijstrook per richting beschikbaar. De verwachting is dat door het gedeeltelijk openen van snelweg A7 tussen Sneek en Joure de verkeersdruk op lokale wegen in de regio snel vermindert.

Op 14 december 2022 werd de A7 tussen Joure en Sneek in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten nadat een tunnelelement in de noordelijke oprit van de Prinses Margriettunnel omhoog was gekomen. Na de afsluitingen werden direct grote zandzakken aangevoerd om de tunnelelementen te stabiliseren om zo verdere schade te voorkomen. In totaal werden 10000 van deze grote zandzakken op de tunnelelementen geplaatst. Dankzij het aangebrachte monitoringssysteem is duidelijk geworden dat het omhoog gekomen tunnelelement weer nagenoeg in zijn oorspronkelijke positie is terug gezakt.
Vanaf maandag 23 januari 2023 start aannemer Van Hattum en Blankevoort met het gecontroleerd verplaatsen en weghalen van deze grote zandzakken. Het verwijderen van de grote zakken is nodig om ruimte te creƫren voor het wegverkeer. Het stabiliseren van de tunnelelementen blijft nodig totdat het herstel is uitgevoerd. Daarom worden stalen rijplaten en betonblokken aangebracht in de middenberm en aan de zijkanten van de tunnel. Op deze manier komt er ruimte voor het wegverkeer. Tegelijk blijft onderzoek worden gedaan naar de oorzaak. De verwachting is dat het wegverkeer medio februari 2023 weer gedeeltelijk gebruik kan maken van de Prinses Margriettunnel.

Ondanks de gedeeltelijke opening van de Prinses Margriettunnel in de A7 blijven de omleidingsroutes via de A31 en A32 en de N359 en de N354 bestaan. Deze maatregel blijft in stand om het verkeer zo veel mogelijk te spreiden. De verwachting is dat door het gedeeltelijk openen van de A7 tussen Sneek en Joure de verkeersdruk op met name de lokale wegen in de regio snel zal verminderen.

Veel grote zandzakken op de A7 (Foto: Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat>