Nieuwe spoorwegonderdoorgang randweg Tricht

De nieuwe onderdoorgang van de toekomstige Randweg in Tricht is 7 juli in gebruik genomen. De betonnen ruwbouw werd in de nacht van 5 juli onder het spoor gereden. Daarna is het spoor weer teruggebouwd. In de ochtend kon de eerste trein over de onderdoorgang rijden.

Iets later dan gepland werd vanochtend het spoor tussen Geldermalsen en Utrecht weer in dienst genomen. Het leverde een dubbele mijlpaal op: voor het eerst ging er een trein over de nieuwe onderdoorgang en voor het eerst konden reizigers gebruik maken van het nieuwe zijperron aan de westkant van station Geldermalsen: perron 6. Dit perron is speciaal gebouwd voor de Merwedelingelijn. In 2021 krijgt deze verbinding een vrijliggend spoor, zodat de Merwedelingelijn niet meer kruist met de verbinding tussen Utrecht en Den Bosch.

De volgende mijlpaal wordt het inhijsen van de eerste helft van de nieuwe onderdoorgang voor reizigers op station Geldermalsen deze week. Daarvoor worden dertien betonnen elementen met enorme hijskranen tussen een gat in het spoor geplaatst. Later deze maand volgt de tweede helft die bestaat uit nog eens elf elementen.

De aanpassingen rond Geldermalsen hebben te maken met de intensivering van het treinverkeer tussen Amsterdam en Eindhoven. Daarvoor is meer ruimte nodig op het spoor. In en om Geldermalsen wordt dan ook het spoor en het station aangepast en waar nodig geluidschermen geplaatst. Dit project is een onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer(PHS), een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die hierin samenwerkt met ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en KNV Spoorgoederenvervoer. Het werk wordt uitgevoerd door de Lingense Alliantie, een combinatie van ProRail, Dura Vermeer en Mobilis.

ProRail>