82 miljoen Europese subsidie voor spoorprojecten

22 juni 2023 – Vanuit de Europese Commissie krijgt Nederland een subsidie van ruim € 80 miljoen voor drie spoorprojecten. Dat maakte het Europese agentschap voor klimaat, milieu en infrastructuur (CINEA) op 21 juni bekend.

ProRail krijgt € 72 miljoen. Daarvan gaat 70 miljoen naar het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Amsterdam. De North Sea Port Gent-Terneuzen ontvangt € 1,9 miljoen, voor grensoverschrijdend spoorgoederenvervoer. De gemeente Venlo krijgt € 9 miljoen voor de sanering van de overweg Vierpaardjes. Deze veelgebruikte viersporige overweg wordt vervangen door een tunnel. ProRail voert deze sanering uit, daarvoor hebben de gemeente Venlo en ProRail een uitvoeringsovereenkomst getekend.

Elk jaar vragen organisaties subsidie aan voor projecten die direct bijdragen aan het realiseren van de Europese doelstellingen en wettelijke verplichtingen die gelden voor de spoorweginfrastructuur. Het geld komt uit het financieringsprogramma Connecting Europe Facility (CEF Transport), dat in totaal € 128 miljoen bedraagt. Daarvan gaat ook een deel naar weg, water en lucht.

De Europese Commissie bouwt met CEF Transport aan het kernnetwerk en het transportnetwerk voor goederen en reizigers in Europa. Doel is de belangrijkste knooppunten, overslagterminals, (lucht)havens en steden met elkaar te verbinden.

Foto: Prorail

ProRail>