Nieuwe proeven tegen trillingen Brabantroute

ProRail en NS willen samen met het ministerie nieuwe maatregelen testen tegen de overlast van trillingen op de Brabantroute. NS gaat in Dorst, Rijen en Oisterwijk met een aangepaste snelheid rijden en Pr

oRail onderzoekt de haalbaarheid en inpasbaarheid van een drietal maatregelen.

Sinds 2017 zijn er bij ProRail opvallend veel meldingen binnengekomen over de toegenomen hinder van trillingen in de plaatsen Dorst, Rijen en Oisterwijk. Uit onafhankelijk onderzoek van adviseurs- en ingenieursbureau Movares bleek dat een bepaald type reizigerstrein fors meer trillingen veroorzaakt dan andere treinen. Dit gebeurt vooral bij het passeren van overwegen waar door verschillen in stijfheid in de ondergrond een extra oneffenheid ontstaat. Om de hinder te bestrijden heeft ProRail een test gedaan met de Shimlift. Dit gaf helaas geen merkbaar verschil en daarom zoeken we verder naar andere oplossingen.

Met ingang van 15 december gaat bij wijze van proef de snelheid van de Intercity Den Haag – Eindhoven op het traject Breda-Boxtel terug naar 115 km per uur. Uit theoretische berekeningen blijkt dat er voldoende speling lijkt te zitten in de dienstregeling om deze tijdelijke snelheidsbeperking op te vangen. Metingen moeten uitwijzen of de daling voldoende effect heeft op de reductie van trillingen.

ProRail onderzoekt de inpasbaarheid en toepasbaarheid van drie maatregelen. In de eerste plaats wil ProRail een soort schuim gaan testen wat tussen de spoorstenen wordt gespoten. Volgens de producent zouden door de betere belastingsverdeling in geschuimd grind de bodemspanningen onder het grind aanzienlijk lager zijn.
Als tweede wil ProRail één van de overwegen met een betonnen bevloering als proef vervangen door een overweg met een bevloering van massief rubberen platen. Het gaat om een bestaand type overweg dat sterk genoeg is om zwaar verkeer overheen te sturen, maar minder stijf en hard dan beton.
Tot slot zal een test worden gedaan met een soort ‘kussentjes’ die onder de dwarsligger worden bevestigd en volgens de fabrikant de trillingen zouden reduceren.

Meer bij ProRail>