Van Oord: kabelinstallatie offshore windparken Taiwan

Van Oord heeft van ├śrsted de opdracht gekregen voor de kabelinstallatiewerkzaamheden voor de Greater Changhua 1 & 2a offshore windparken. Deze windparken liggen 35 tot 60 kilometer uit de westkust van de provincie Changhua in Taiwan. De windparken zullen jaarlijks ongeveer een miljoen huishoudens van duurzame energie voorzien.

Van Oord is verantwoordelijk voor het transport, de installatie en het ingraven van de 111 verbindingskabels (met een totale lengte van ongeveer 135 kilometer) en de drie exportkabels (met een totale lengte van ongeveer 145 kilometer). Voor de uitvoering van de werkzaamheden zal Van Oord zijn speciale kabellegger Nexus inzetten, uitgerust met een kabelcarrousel met een capaciteit van 5.000 ton. Vervolgens zal Van Oords eigen trencher Dig-It de kabels op de gewenste diepte begraven. De werkzaamheden starten in 2021.

De werkzaamheden voor de 900 MW Greater Changhua 1 & 2a windparken vormen het eerste kabelproject in Taiwan voor Van Oord. Als de windparken eenmaal in gebruik zijn in 2022, zal het een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstelling van de Taiwanese regering om in 2025 5,7 GW offshore wind te produceren.

Van Oord>