70 miljoen voor geluidsmaatregelen Hogesnelheidslijn

1 oktober 2015 – Omwonenden van het traject HSL-Zuid hebben bij speciale bewonersavonden uitvoerig meegedacht aan oplossingen die de geluidshinder gaat verminderen van de treinen die over dit traject rijden. In een Tweede Kamerbrief schrijft staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) hoe de inbreng van deze bewoners nu omgezet gaat worden in geluidswerende maatregelen. Door onder meer het plaatsen van geluidsabsorberende schermen en het verlengen van geluidsschermen zorgt het treinverkeer op dit tracé binnen een paar jaar voor minder geluidsoverlast.

De bestaande geluidsschermen blijken niet altijd voldoende effectief. De betonnen ondergrond van de rails en de transparantie van de schermen zorgt voor een weerkaatsing van het treingeluid. Langs het tracé van de HSL zal daarom de geluidsoverlast nu worden aangepakt bij de gemeenten Kaag en Braassem, Zoetermeer, Lansingerland, Zwijndrecht, Strijen, Moerdijk en Breda.

Voor het aanpakken van de geluidshinder op het hele HSL traject trekt staatssecretaris Mansveld de komende jaren € 70 miljoen uit. Met deze maatregelen worden ongeveer driekwart van de geluidsoverschrijdingen van 2 decibel en meer weggenomen. De eerste werkzaamheden starten op zijn vroegst volgend jaar nadat alle plannen verder zijn uitgewerkt.

Bron: Ministerie van I&M>