Tweede deurkas nieuwe zeesluis IJmuiden succesvol afgezonken

Bij de aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden is een belangrijke mijlpaal bereikt. Ook de tweede deurkas (caisson) van de nieuwe zeesluis IJmuiden is succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie. In deze deurkas van het binnenhoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde in en uit en is tevens plaats voor de reservedeur.
In de zomer van 2019 heeft aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) het caisson van ruim 18 m gecontroleerd afgezonken. De deurkas is 81 m lang, 55 m breed en 28 m hoog. Het gewicht bedraagt 150.000 ton. Daarmee is het bouwwerk aanzienlijk groter dan de deurkas aan zeezijde die een afmeting heeft van 80 m lang, 26 m breed en 24,5 m hoog. Deze deurkas is in 2018 al op zijn definitieve plek gelegd.
Het afzinken gebeurde door het zand onder de deurkas met behulp van op afstand bestuurbare spuitlansen weg te spuiten. Robotarmen zorgden vervolgens voor het afvoeren van het zand.
Nu het caisson op zijn plek ligt, wordt de ruimte onder de deurkas opgevuld met beton. Ook wordt er verder gewerkt aan de aansluiting op de drempel waar straks de deur overheen rijdt.

Nieuwe zeesluis IJmuiden
Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door nieuwe zeesluis.

RWS>